május 16, 2013

A szegedi karmagyorsító

Napfény, kellemes szél fújdogál, madárcsicsergés. Így fogad bennünket a szegedi szabad waldorf iskola kolozsvári téri épülete. Az első felnőtt, akivel találkozunk a portás, aki szülői minőségben önkéntesként teljesít portai és gondnoki szolgálatot. Jó helyen járunk :).

Turáni Zsuzsival, Fabulya Edittel és Kovács Attilával találkozunk, így összesen 8-an vagyunk a kb. 10 nm-es irodában. Időnként beugrik az iskolatitkár pár dossziéval vagy papírért, a szünetekben Zsuzsi és Edit összesen hat gyerekéből néz be valamelyik extra tízóraiért vagy csak beköszönni. A női szerepek összesimulnak. Ismét a "jó helyen járunk" érzése.
Aztán körbemehetünk, benézhetünk az osztálytermekbe: a megszokhatatlanul gyönyörű táblarajzok, az "osztályhörcsög", az otthonosság, természetesség érzete minden teremben. Ami éles ellentéte az ex-önkormányzati iskolaépület amúgy meglehetősen rideg kialakításának, a folyosók még ezt tükrözik. De a szürke kőburkolatot és a hideg falicsempét nehéz is észrevenni a kedves, nyitott, figyelő kérdések között. Érdekli őket - igen, a gyerekeket is -, hogy kik vagyunk, mit keresünk itt.
És közben, előtte, utána beszélgetünk sokat és sok mindenről. A waldorf és a pr kapcsolatáról, oviról, iskoláról, fenntartásról, hivatalokról, hatóságokról, válságról és kiútkeresésről, közösségről és sokszínűségről.Jó pár helyen megfordultunk, jó pár működő waldorf intézményt láttunk már és mindenhonnan jó érzésekkel, megerősödve jöttünk haza. Talán mégis a szegedi csapat az, akivel eddigi útjaink alapján a legtöbb rokonságot éreztük. A szellemiségre, az élet haszontalan szépségeire nyitott, ugyanakkor két lábbal a földön álló csapatot ismertünk meg, akik azt is fel tudták villantani, hogy a nagy közösségük ennél sokkal többszínű.
És hogy mi is az a karmagyorsító? Nos, az maga a waldorf közösséghez tartozás, a közösségért való tevékenykedés a maga kacifántos belső kapcsolódásaival - ahogy ezt a pontos leírást tegnap megkaptuk. Ismét a "jó helyen járunk" érzése... :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzése moderálást követően kerül fel oldalunkra.