október 29, 2012

Márton napi manókeresés

Szent Márton a katonák és a koldusok védőszentje. Savariában született, egy római katonai tisztségviselő fiaként. A bátor és jó szívű Márton is katona lett, majd - miután megkeresztelkedett és pappá szegődött - a gallok körében terjesztette a kereszténységet. A Tours-i közösség őt szerette volna felkérni főpásztorának, de Márton inkább a csendes, visszavonult szolgálatot részesítette előnyben és vidékre menekült a rámenős közösség elől. Ám azok nem hagyták annyiban és Márton keresésére indultak. Néhányan eljutottak abba a majorba, ahol Márton rejtőzött el egy istállóban, a libák társaságában. Az emberek közeledtére a libák felébredtek és gágogásukkal elárulták Mártont, aki ezek után elfogadta a felkérést. A legenda szerint, ezért eszünk Márton napon libát. (A valóságban inkább az lehet a magyarázat, hogy Szent Márton napja jelenti a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket, a tél előtt megtizedelendő szárnyasok egy-egy példányával együtt.)

A waldorf pedagógia a hagyomány belső tartalmát keresi meg és így, a szellemiséget megtartva, azt kiemelve ünnepel, ezért a waldorf óvodákban, iskolákban ilyenkor lámpás felvonulást tartanak, elviszik az ember által meggyújtott fényt a sötét erdő lakóinak, és az adakozás, a megosztás gesztusát emelik az ünnep központjába.

Az első közös ünneplésünk a 2012. évi Szent Márton-napi manókeresés lesz, sok varázslattal, apró fényekkel, pogácsával, mesével. Aki szeretne velünk ünnepelni és részt venni a manókereső erdei sétában november 17-én délután 4-kor, annak várjuk emailes jelentkezését.
A manócsapat munkára kész.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzése moderálást követően kerül fel oldalunkra.