szeptember 29, 2012

Nyári morzsák - szubjektív összefoglaló Judittól


(avagy: „Mi történt a nyáron Waldorf iskola ügyben?” „Áhh, semmi!”)

Ez volt az első „Waldorf” nyár az életemben. Sok-sok apró tett, gondolat, érzelem, indulat, élmény, tapasztalat gyűlt össze ebben a látszólag lusta nyári időszakban. Mik is voltak ezek?

Az egyik nagy kihívásunk az osztálytanító(k)megtalálása. Milyen úton keressünk? A sors elénk hozta Bóna Lászlót, és alapító szülő társaim fel is vették vele a kapcsolatot. De milyen tanárt keresünk? Egyáltalán milyen iskolát szeretnénk? Összegyűjtöttük a mindenki számára fontos értékeket, hangsúlyos jellemzőket , hogy olyan tanárokkal találjuk meg egymást, akikkel ebben is közösséget tudunk alkotni.

Van egy Waldorf iskola Tökön, akik viszonylag közel is vannak hozzánk, nem is voltunk még náluk, pedig úgy érezzük, tudnánk tőlük tanulni, tapasztalatot gyűjteni. Nézzük meg az iskolát, beszéljünk a tanárokkal! Oh, pont vége lett az iskolaévnek, majd szeptemberben!

Kiderült, hogy a Velencei tó körül rajtunk kívül is sokan vannak, akik a gyermekük jövőjét alternatív pedagógia szerint működő iskolában, óvodában képzelik el. Eltöltöttünk egy zajos, de szívderítő délutánt Kápolnásnyéken az ottani tenni akaró családok meghívására a helyi közösségi játszó- és beszélgető szobában. Kecskesajtmorzsák, háziszörptől ragacsos kezecskék.

Egyre jobban megnyilvánul Pákozd ereje. A kezdeményező családok jelentős része pákozdi, több meghatározó helyi személyiség is támogatja a Waldorf iskola elindulását. A korábban Székesfehérváron tartott találkozások, megbeszélések egy része átkerül Pákozdra. A művelődési ház kertjébe tervezett bográcsozás végül őszre tolódik.

Folyamatosan találnak ránk érdeklődők a honlapon keresztül és személyes találkozók, beszélgetések folyamán. A levelezési lista egyre bővül.

Megismertünk egy anyukát, aki a jelenlegi megszokást nem tudja elfogadni, beleilleszteni jelenlegi életébe, ezért társakat keres egy új Waldorf óvoda létrehozásához. Tudja erősíteni egymást a két kezdeményezés? Próbáljuk meg! Ha a minden a terv szerint megy, akkor hamarosan létrehozunk egy óvoda fület a honlapon, ahol kifejezetten az óvodai kezdeményezés bejegyzéseit olvashatjátok.

Szerveztünk egy napot az óvoda iránt érdeklődő családoknak. Lecsókészítés, Waldorf szellemű játékok, IGAZI Waldorf óvónéni, -bácsi, a nap végére csupamaszat gyerekek. Részletek a korábbi posztban.

Nyári szünet, terasz, házi jeges tea. Gyertek át hozzánk beszélgetni! Waldorfról, babahordozásról, otthonszülésről, gyereknevelésről, játékokról, tévézésről, édességevésről. Nyári hóember (kókuszgolyó) morzsák a teraszon. Nem baj, elmossa (eső hiányában) a kiömlött innivaló.

Rajzolnom kell! Utoljára óvodában élveztem a rajzolást. Waldorf óvodás akarok lenni és méhviasz krétával alkotni! Csalódás: a helyi boltban nem tartanak. Honnan szerezzek? Hát webáruházból! Más is szeretne? Akkor rendeljünk együtt! Gyönyörűek, ragyogóak, fényesek.

És ha már szubjektív összefoglaló, akkor hadd említsek meg valakit személy szerint is: ő, aki az egész nyarunkat végigkísérte, és májusi dinnyési rendezvény óta folyamatosan tanácsaival, kérdéseink megválaszolásával, indulatok elcsitításával, eszközök beszerzési lehetőségeinek fellelésével, és szeretetével  minket segítő Ildikó, a Waldorf óvónéni.

A többieknek is köszönöm ezt a nyarat, számomra különleges volt. Annyi érdekes személyiséget, szeretetreméltó embert és gyereket ismertem meg! Remélem, hogy egyre jobban összekovácsolódik a csapat, és az idén előttünk álló nagy kihívásoknak már egy erős egységet alkotva tudunk megfelelni.

Ez után a nyár után újult erővel, motiváltan folytatjuk a Velencei tó környéki Waldorf iskola létrehozását. Nagyon felgyorsultak az események, úgyhogy hamarosan jelentkezünk újabb információkkal!

1 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Sajnos sehol nem akadtam rá egy kontaktra (név+telefonszám).
  Miként tudunk benneteket elérni?
  Köszönettel,
  Galambos Mariann
  Dunaújvárosi Waldorf szülői Kör

  VálaszTörlés

Megjegyzése moderálást követően kerül fel oldalunkra.